Ce înseamnă banii fizici pentru tine?

În timp ce oamenii din unele țări dezvoltate sunt pe cale de a uita de existența banilor fizici, „cash”, românul de rând nici nu-și poate imagina viața fără banul din buzunar. Dar ce sunt banii fizici de fapt? Chiar sunt indispensabili sau ne-am putea obișnui să ne derulăm tranzacțiile de fiecare zi cu cardul de credit, prin telefon sau prin Internet Banking?

banii fizici pe cale de dispariție

De fapt, banii fizici nu sunt altceva decât elemente dintr-un sistem care ține evidența creditelor și datoriilor, ca și cărțile de credit sau orice alt fel de produs bancar. Dacă în vremurile străvechi „moneda” de schimb era aurul, argintul, condimentele sau cerealele, mai târziu au apărut monedele și bancnotele. Iar odată cu evoluția civilizației umane, de ce nu, se poate trece și la modalități de plată mai moderne.

Cum ți s-ar schimba viața dacă ar dispărea banii fizici? Cu această întrebare se confruntă oamenii din Danemarca deoarece guvernul acestei țări a prezentat o serie de inițiative care, dacă vor fi aprobate de parlament, vor duce la abolirea banilor fizici începând cu anul 2016.

Plățile cu cardul predomină în Danemarca, în 2012 deja 84,2 % din tranzacții au fost efectuate cu cardul. Deși există unele dezavantaje ale plăților cu cardul, ca de exemplu posibilitatea deturnării lor de către hackeri, guvernul afirmă că avantajele sunt mult mai numeroase, motiv pentru care militează pentru renunțarea la banii fizici.

Leave a comment